torsdag 11 augusti 2011

Surdegsbröd!

Igår bakade jag mina 
absolut första 
surdegsbröd! :D


Fick med mig surdeg från mamma när jag var nere och testade att baka igår. Och bortsätt från att det blev väldigt sent då andra jäsningen gick mycket fortare än väntat (hade planerat att det skulle ta hela natten och att jag skulle grädda dom nu på morgonen) blev det riktigt bra!!


Såhär går processen till!
(detta förutsätter att du redan har en surdegsbas)
Först måste du göra en surdegsgrund som du sparar lite av till nästa bröd:
* Vispa ihop mjöl (vilken sort du nu vill använda) 
(jag använde grovt rågmjöl och rågsikt) och fingervarmt vatten till en ganska lös smet och blanda i surdegen.
* Låt den sedan stå och jäsa (sura till sig) över natten eller över hela dagen tills du ser att den börjat "bubbla"/"skumma" lite på ytan och luktar lite surt.
* Ta din tomma burk du hade din surdegsbas i och fyll den ca 1/3 och spara det till nästa gång du bakar. 
OBS! Detta är ett jätteviktigt moment man lätt kan glömma sa mamma. Glömmer man detta har man ingen mer surdeg! Och det är ju trist :)


Nu ska du börja med brödet och omvandla smeten till en deg.
* Blanda i mer mjöl och annat du vill ha i. 
Jag hade i mer grovt rågmjöl och rågsikt, rågkross, linfrön, sesamfrön, lite sirap, lite fibrex och lite mandelmjöl. (Det är bara att slänga i det du känner för och har hemma) Skulle haft i lite salt men glömde bort det :P
* Degen ska fortfarande vara kladdig och du ska inte kunna arbeta den med händerna när den är klar.
(det finns självklart oändligt många sätt att baka surdegsbröd och man kan absolut göra en torrare version där man knådar degen om man vill göra korgbröd eller bullar etc) 
* Efter det fyller du dina brödformar till hälften och låter dom jäsa till dubbel storlek.
Och det är här man inte riktigt vet hur länge man ska vänta :) 


Mamma fick vänta 12 timmar första gången, ca 8 andra gången osv..beror liksom lite på hur aktiv din surdeg är och ju oftare du bakar desto snabbare går det och eftersom mamma bakat bara för nån dag sen och flera gånger innan det var ju min då en väldigt aktiv surdeg vilket jag inte alls tänkte på.


För mig tog det ca 2 timmar för den att jäsa klart. Så nu vet jag ju det :D


* Grädda bröden mitt i ugnen på 200°C i ca 45-50 min sen är det bara att avnjuta nybakat surdegsbröd!!! 







Såhär blev mina bröd!
Supergott och nyttigt med lågt GI  :)








LITE INFO:

Vad är surdeg?
I mjöl finns bakterier och jästsvampar. När vatten tillsätts kan dessa små organismer börja föröka sig. När degblandningen blir sur så trivs mjölksyrabakterier och jästsvampar bra och dessa förökar sig. Resultatet är att man har en syrlig degblandning som är full med jästsvampar och mjölksyrabakterier som man sedan kan använda som jäst.
Varför ska jag baka med surdeg?
  • Surdeg ger jämna och fina porer i ditt bröd
  • Brödet blir saftigare och håller längre
  • Under processen bildas mjölksyra, ättiksyra och etanol som ger mer smak åt brödet och sänker GI, så att du får ett långsammare blodsockersvar
  • Brödet får en mörkare färg tack vare att proteinet sönderdelas och reagerar med kolhydraterna.
  • Fytinsyran i brödet bryts ned under jäsprocessen. Detta gör att mineraler som t ex järn frigörs och tas upp bättre av din kropp.
  • Du behöver inte använda jäst, och slipper du riskera att brödet smakar just jäst!


Jag delar mer än gärna med mig av min surdeg så om det är någon som känner sig sugen på att testa och inte orkar göra egen surdegsbas (den processen tar flera dagar) så är det bara att säga till!!

LYCKA TILL!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar