torsdag 14 mars 2013

Mumsigt morotsbröd!

Igår morse var jag riktigt sugen på att baka så jag testade ett nytt brödrecept jag hittat i en tidning och det blev riktigt mumsigt vill jag lova! Perfekt för att frysa in också!



Morotsbröd med yoghurt


3 morötter
1/2 pkt jäst (25g)
5 dl mild yoghurt/fil
1 tsk salt
5 dl grahamsmjöl
(då jag inte hade graham använde jag rågsikt istället och det funkade precis lika bra)
6 dl vetemjöl


solrosfrön
vetemjöl till utbakningen




Skala och finriv morötterna.
Smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av yoghurten, rör runt tills jästen lösts upp och häll sedan i resten av yoghurten och salt och blanda.

Ha i morötterna och mjölet och arbeta till en smidig deg.
Låt degen jäsa under bakduk i 1h och 15min.

Stjälp upp degen på mjölat underlag och knåda den lätt.
Dela den i 6 bitar (jag skulle själv rekommendera att dela i 8 bitar då mina 6 blev alldeles för stora) forma varje bit till runda och lite platta bröd och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Skåra ett kryss på varje bulle, pensla med lite vatten och strö över solrosfrön.
Låt jäsa i 30 min och sätt på ugnen på 225°C.

Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min.
Ta ut bullarna och låt svalna på galler.



Mmm...morotsbröd!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar