För idag bakade jag för första gången mina alldeles egna
SEMLOR!
Whoop whopp!
Dom blev väldigt fina och jag fick många komplimanger för både smaken och utseendet :D
Här är iallafall receptet jag använde som jag lappat ihop från flera andra olika recept jag hittade på nätet om det är någon som vill prova:
Ingredienser
•
1/2 paket jäst (à 50 g)
•
75 g smör eller margarin
•
2 1/2 dl mjölk
•
1 ägg
•
1 dl socker
•
1 dl kesella
•
2 krm salt
•
8 dl vetemjöl
Pensling:
•
ägg
Fyllning:
•
100 g mandelmassa
•
2-2 1/2 msk mjölk
Garnering:
•
2 dl vispgrädde
•
florsocker
1. Smula jästen i en bunke.
2. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt
mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen
och rör tills den löst sig.
3. Tillsätt resten av degvätskan, ägg, kesella,
socker, salt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta
degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
4. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
5. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och
knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i så många semlor du vill ha och forma
varje bit till en slät bulle som läggs på en bakpappersklädd plåt. Låt bullarna
jäsa övertäckta ca 30 min till.
6. Sätt ugnen på 225°C.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda
mitt i ugnen i 8-10 min. Låt bullarna kallna på galler under en duk.
Skär av ett lock på varje bulle. Gröp
ur lite av inkråmet. Riv mandelmassan på rivjärn och blanda med inkråm och
mjölk. Fyll tillbaka i bullarna.
Vispa grädden till fast skum, gärna med
elvisp. Klicka eller spritsa grädden på bullarna och lägg på locken. Pudra över
florsocker och servera semlorna!
Tips: Jag skar locken i små fina hjärtan
vilket blev väldigt uppskattat ;)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar